“Emme jää mistään tärkeästä paitsi” – lentomatkoja välttelevä Heidi Kalmari tietää, ettei kesäloma ole huonompi, vaikka sen viettää “vain Suomessa”
Lentopäästöt ovat yksi suurimpia päästökuormia yksilön elämässä ja siksi niiden karsiminen vähentää omaa hiilijalanjälkeä merkittävästi. Helsinkiläinen Heidi Kalmari aloitti lentomatkailun karsimisen jo yli kymmenen vuotta sitten ja kertoo nyt, mistä hän on luopunut, mikä herättää toivoa ja mikä matkustamiseen liittyvissä asenteissa ärsyttää.
Kun Heidi Kalmarin sisko ehdotti, että lähdetäänkö moikkaamaan kummityttöä Dubliniin, hän vastasi ei. Yhtä lailla Heidi on kieltäytynyt matkustamasta kotimaassa lentäen ja vaihtoi vuonna 2019 perheensä kesälomamatkan interrail-junamatkaan, vaikka tiesi sen olevan vaikeampaa ja kalliimpaa kuin lentämisen. Turhasta lentämisestä kieltäytyminen on kuitenkin Heidille ilmastolupaus, johon hän on sitoutunut.
“Teen mielelläni ne muutokset, jotka ovat helppoja tehdä”, Heidi sanoo.
Heidi on ollut kestävämmän matkustamisen edelläkävijäjoukoissa jo pitkään. Vuonna 2009 hän työskenteli matkailualan Mondo-lehdessä toimittajana ja julkaisi kollegansa Kati Kelolan kanssa Vastuullisen matkailijan käsikirjan. Vaikka lentämisen ilmastovaikutukset ovat vasta nyt nousseet isommin otsikoihin, huoli on ollut läsnä jo pitkään.
Vuonna 2009 mielenmaisema lentämisen ympärillä oli vielä hyvin toisenlainen kuin nyt. Halpalentoyhtiöt olivat juuri saaneet otteen markkinoista ja monen kaveripiirissä yleistyi ajatus, että on ok lähteä Amsterdamiin viettämään polttareita tai lentää neljän päivän minilomalle New Yorkiin irtaantumaan arjesta. Jos lennot ovat yhtä halpoja kuin helsinkiläinen ravintolaillallinen, miksei?
Heidiä halpalentoyhtiöiden markkinoiden valloitus ja lisääntyvä lentäminen puistatti, ja hän halusi tehdä jotain, edes henkilökohtaisesti. Hän on innokas laskettelija ja toimii talven ystävien ilmastoliike Protect Our Wintersin hallituksen puheenjohtajana. “Lumi on meille suomalaisille se asia, josta huomaamme ilmastonmuutoksen vaikutukset konkreettisimmin.”
Edes intohimoharrastus ei kuitenkaan saa Heidiä lentämään talvisin Alpeille kevyin perustein vaan Suomen tai Ruotsin tunturit saavat kelvata. Aivan helppoa se ei kuitenkaan ole vaan luopumiseen liittyy myös tunteita. “Ekologinen vastuu tekee surulliseksi. On vaikea hyväksyä, että niin kiva asia kuin matkustaminen voi tuottaa niin paljon haittaa.”
Haaveissa hiilineutraali maailmanmatka
Yksi vaikeimpia asioita lentämisen vähentämisessä on Heidin mukaan ollut hyväksyä, ettei oma lähipiiri toimi ilmastokriisin vakavuudesta huolimatta samalla tavalla. Kun ympärillä olevat ihmiset lentävät huolettomasti lähelle ja kauas, se välillä harmittaa Heidiä, joka miettii omaa matkustamistaan hyvin tarkasti.
“Lentämisen karsiminen olisi niin helppoa monelle, että minun on välillä vaikea ymmärtää, mikseivät ihmiset tee niin.”
Toisaalta, hän tietää myös, että karsintaa saattaa tapahtua hiljaisuudessa. Lentämiseen liittyvä häpeä on kasvanut eikä omista matkoista tai niihin liittyvistä valinnoista puhuta ääneen. “Esimerkiksi somessa ihmiset julkaisevat vähemmän kuvia lentokentiltä, eivätkä välttämättä kehtaa kertoa tekemistään matkoista.” Heidistä häpeä kertoo siitä, että ymmärrys lentomatkustamisen haitoista on lisääntynyt.
Vaikka Heidi toivoisi näkevänsä yhä useamman valitsevan junan lentokoneen sijaan, hän tiedostaa myös, ettei kaikilla ole tähän valintaan yksinkertaisesti varaa. Junamatkailu on sekä Suomessa että Euroopassa yhä kalliimpaa kuin lentomatkustaminen. Tilanteen muuttaminen edellyttää rakenteellisia muutoksia. Heidi on kuitenkin toiveikas, sillä edistystä tapahtuu jatkuvasti.
“Jo nyt sähköautot alkavat olla kilpailukykyisiä bensiiniautojen kanssa ja lentokoneiden teknologia kehittyy vihreämmäksi.”
Heidi työskentelee viestintätoimistossa vastuullisuusasioihin erikoistuneena konsulttina ja seuraa, minkälaisia päätöksiä esimerkiksi EU-tasolla tehdään. “Kun lainsäätäjät sekä myös rahoittajat vaativat vastuullisuutta, yritysten on pakko mukautua.”
Viime aikoina Heidi on joutunut kyseenalaistamaan tiukkaa linjaansa lentämisen suhteen, sillä hänen lapsensa ovat tulleet teini-ikään ja haluaisivat nähdä maailmaa. Perhe on jo kertaalleen ollut interrail-matkalla, mutta nyt Heidi haluaisi näyttää lapsilleen myös maailman muita paikkoja. Hän on itse asunut lapsena Keniassa ja Ranskassa isänsä työn vuoksi ja on kokenut, että ulkomaankokemukset nuoressa iässä ovat auttaneet häntä ymmärtämään maailmaa ja tehneet hänestä avarakatseisemman aikuisen. “Haluaisin tarjota saman mahdollisuuden lapsilleni.”
Vielä Heidille on kuitenkin epäselvää, miten hän voi toteuttaa tällaisen matkan mahdollisimman kestävästi.
Heidiä kummastuttaa, että kotimaan matkailusta puhutaan edelleen ikään kuin vähempiarvoisena valintana ja on jotenkin tylsää, jos viettää kesälomansa “vain Suomessa”.
Tulevanakin kesänä lapset olisivat kovasti halunneet, että perhe lähtisi ulkomaille, vaikka muutamaksi päiväksi Pariisiin. Heidin päästötavoitteisiin se ei kuitenkaan mahtunut, ja hän muistutti itseään ja lapsiaan siitä, ettei kotimaan matkailu tarkoita välttämättä luopumista. “Suomessa ja Helsingissäkin on kesällä aina superihanaa. Emme jää mistään tärkeästä paitsi.”
Näillä pienillä valinnoilla Heidi keventää matkustamisensa päästöjä
En lennä kotimaan sisällä omalla rahalla lainkaan vaan ainoastaan, jos työnantaja sitä edellyttää.
Jos päätän lähteä lentomatkalle, mietin, miten voisin tehdä mahdollisimman pitkän matkan ja saada hiilijalanjäljelleni enemmän vastinetta.
Valitsen suorat lennot aina kun se on mahdollista.
Olen sopinut itseni kanssa, että lennän vain hyvin harkitusti, vaikkapa noin parin vuoden välein. Eli jos matkustan nyt, tiedostan, milloin voin matkustaa seuraavaksi.
Olen vaihtanut bensiiniauton sähköautoon niin en tuota turhia päästöjä autoillessani.
Haluatko keskustella lentämisen päästöistä ja ymmärtää, minkälaisilla teoilla on aidosti merkitystä? Tule kuuntelemaan Jalotuksen järjestämää kestävän elämän ratkaisuklinikkaa Suomi-areenaan 28.6.2023 klo 18.45. Tätä kysymystä pohtimassa Heidi Kalmarin lisäksi Jalotuksen Anna Evilä sekä Sitran Henna Kurki. Voit seurata keskustelua joko paikan päällä tai striimin kautta. Tapahtuma on maksuton, ilmoittaudu Facebookissa tai LinkedInissä niin saat striimilinkin.
Teksti: Aurora Airaskorpi