Vuonna 2024 skaalattu Elämänjalotus vie kestävän elämäntavan kaupunkeihin ja järjestöihin kautta maan
Jalotuksen kehittämä Elämänjalotus-menetelmä kiteyttää kestävän elämäntavan käsitteet ja teot inhimilliseen muotoon. Se auttaa kansalaisia elämään paitsi ekologisemmin myös henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti kestävämmin. Vuonna 2024 aloitettu menetelmän skaalaus saa tänä vuonna jatkoa uusilla yhteistöillä.
Ankeaa, tylsää, ekohippeilyä. Siinä muutamia adjektiiveja, joihin usein törmää, kun puhutaan kestävästä elämäntavasta. Vaan voisiko kestävä elämä olla myös yltäkylläistä, hyvinvoivaa, toiveikasta, yhteisöllistä ja merkityksellistä? Näitä ominaisuuksia tavoitellaan Jalotuksen Elämänjalotus -kurssimateriaaleissa.
Neliosainen kurssi vie osallistujansa matkalle, jossa hän pääsee mittaamaan oman hiilijalanjälkensä, arvioimaan omaa hyvinvointiaan ja tunnistamaan vaikutuksensa luontoon. Näiden havaintojen pohjalta osallistuja laatii oman kestävän elämän suunnitelmansa vuoteen 2030 ja lähtee toteuttamaan sitä yhdessä muiden kanssa.
Elämänjalotus live- ja etäkursseilla on jo satoja osallistujia
Kurssin kehitys- ja pilotointityö sai alkunsa vuonna 2022 mutta se skaalattiin laajamittaiseen käyttöön vuonna 2024. Nyt kurssi on saatavilla niin kasvokkain järjestettävissä ryhmissä kuin itsenäisenä etätoteutuksena. Lisäksi lanseerasimme kestävän elämäntavan viikkotoiminnan, jonka avulla kestävän elämän taitoja pääsee opettelemaan yhdessä muiden kanssa Jalotuksen tiloissa.
Vuoden 2024 kehitys- ja toteutustyötä rahoittivat Sitra ja Sosisaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Lähiopetuksena tarjottuihin pienryhmiin on osallistunut kaiken kaikkiaan 108 ihmistä ja verkkokurssin on ottanut käyttöön 350 ihmistä. Kurssin leviämisen edistämiseksi Jalotus on kouluttanut myös 25 ohjaajaa, jotka voivat viedä kurssimateriaalin käyttöön omalle alueelleen tai yhteisöihinsä.
Kun osallistujilta on kysytty, mikä on ollut parasta Elämänjalotus-sisällöissä tai mitä sisällöt ovat tuoneet elämään, he ovat vastanneet muun muassa seuraavasti:
“Kaikenlaisten tunteiden vuoristorata, päälimmäisenä inspiroitunut ja toiveikas olo lopuksi <3.”
“Oman toimijuuden vahvistuminen yhteisön kanssa & hyvä, napakka ilmastonmuutos-info.”
“Sain armollisuutta itseäni kohtaan ja ajatuksia kuinka jatkaa eteenpäin. Ennen kurssia ajattelin, että kaikki helpot muutokset elämässä on jo tehty, mutta kyllä niitä löytyi vielä lisää.”
“Todella inspiroivaa ja innostavaa kuvitella yhdessä käytännön tekoja parhaan mahdollisen tulevaisuuden toteuttamiseksi yhdessä.”
Seuraava askeleemme on levittää kestävän elämäntavan opit koko Suomen laajuudelle.
Elämänjalotus-harrastustoiminnassa omaa etenemistään kestävän elämän polulla voi seurata muun muassa fyysisen osallistumiskortin avulla.
Kestävä elämäntavan levittäminen vaatii sitkeyttä ja sillanrakennusta
Vuonna 2024 Jalotus aloitti Elämänjalotus-menetelmän levittämisen valtakunnallisesti. Työ käynnistettiin kaupunkikiertueella, jonka tavoitteena oli juurruttaa menetelmä kaupunkiorganisaatioiden käyttöön. Nopeasti kuitenkin selvisi, että ulkopuolisen toimijan menetelmän upottaminen kaupunkien olemassaoleviin rakenteisiin onkin mutkikasta.
Kaupunkiorganisaatioiden kanssa tehtävä yhteistyö on hidasta ja vaatii oikeiden päättäjien löytämistä, oikea-aikaisuutta sekä asioiden systemaattista puskemista eteenpäin. Mielenkiintoista oli huomata, kuinka kohtaamissamme kaupungeissa kolmas sektori ja kaupungin työntekijät eivät juurikaan keskustelleet keskenään tai hyödyntäneet toistensa osaamista ja tietämystä kestävyysaiheiden levittämisessä.
Autoimme murtamaan kaupunkien sisäisiä raja-aitoja ja yhdistämään kaupungin ja paikallisyhteisöjen toimijoita kestävän kehityksen tavoitteiden ympärille. Työmme kaupunkiorganisaatioiden kanssa jatkuu vuonna 2025.
Haasteista huolimatta saimme Elämänjalotuksen pilotoitua Keravalla, Jyväskylässä ja Tampereella. Lisäksi aloitimme yhteistyön Suomen Partiolaisten kanssa, joilla oli olemassaoleva tarve kestävän elämäntavan sisältöjen levittämiseen jäsenistönsä keskuudessa.
Vuonna 2025 rakennamme kumppanuuksia niiden kanssa, joilla on aito tarve kestävän elämän sisällöille
Vuoden 2025 alussa olemme tilanteessa, jossa Elämänjalotus-menetelmä on testattu ja todettu toimivaksi. Kun yhä useampi järjestö, julkinen organisaatio ja yritys kehittävät omia kestävyysaineistojaan, tuottamamme materiaali voi tarjota oikoreitin ja säästää useilta organisaatioilta vaivan kehittää vastaavaa omatoimisesti.
Vuoden 2025 alussa käynnistelemme yhteistyötä uusien tahojen kanssa, mukaan lukien esimerkiksi Kansalaisareena, MLL Uusimaa, Kansanopistojen liitto, Keuda ja Martat.
Kun yhteistyö on lähtee molempien osapuolten aidosta halusta edistää kestävyysmurrosta, toteutus on sujuvaa ja motivoivaa. Kehitämme sisältöä jatkuvasti päivittyvän ilmastotiedon pohjalta ja räätälöimme versioita eri organisaatioiden tarpeisiin ja yhteistyössä kumppaniemme kanssa.
Vaikka yksittäisen ihmisen vaikutus ilmastonmuutoksen kokoiseen ilmiöön on pieni, yhteisöissä luomamme vaikutus voi olla suuri. Mitä useampi organisaatio tarttuu Elämänjalotukseen ja jakaa kestävän elämän keinoja omille verkostoilleen, sitä merkityksellisemmän muutoksen voimme saada aikaan.
Haluatko tehdä kestävästä elämästä käsin kosketeltavaa ja tuoda Elämänjalotuksen organisaatioosi?
Ole yhteydessä:
Anna Evilä, Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö
anna.evila@jalotus.fi