Miten käyttää savea rakentamisessa? Ekologinen ja myrkytön saviharkko taipuu moneen
Savirakentaminen on perinnerakentamista, joka on kuitenkin vähitellen hävinnyt käytännöstä. Savirakentaminen on kuitenkin edullista ja erittäin ekologista. Järjestimme yhteistyössä Suunnittelutoimisto Part 2:n, Savitaidon ja Keravan kaupungin Uuden ajan rakentamisen festivaalin (URF):in kanssa työpajat, joissa sukelsimme savirakentamisen maailmaan ja opimme tekemään saviharkkoja. Kokosimme tähän artikkeliin ohjeet saviharkkojen tekemiseen.
Savi on maalaji, jota voi hyödyntää rakentamisessa monipuolisesti. Savesta saa esimerkiksi rappauksen, harkkoja, laastia, eristettä ja tiivistettä. Savi on materiaalina myrkytön, hengittävä ja sillä on jopa terveysvaikutuksia. Helsingin yliopiston tutkimuksessa savirappausta käytettiin sisäseinässä, ja se paransi sisäilmaa huomattavasti. Savi tasaa myös kosteusvaihteluja.
Savirakentamisessa on erilaisia tyylejä. Massiivisavirakentamisessa savesta ja kiviaineksesta saadaan materiaalia kantaviin seiniin. Kevytsavirakentamiseksi kutsutaan sitä, kun saveen sekoitetaan kuituja, kuten tässä tapauksessa ruokoa. Kevytsavimateriaalilla voi rapata tai siitä voi tehdä harkkoja.
Valmiita saviharkkoja voi hyödyntää esimerkiksi seinän rakentamisessa koolauksen kanssa. Saviharkkoja voi kiinnittää toisiinsa savilaastilla. Lue alta, miten saviharkko käytännössä syntyy. Tämän Jalotuksella järjestetyn työpajan oppaana ja asiantuntijana oli Oliver Müller.
Miten teet kevytsaviharkon?
Näitä materiaaleja tarvitset: luonnonsavea/savijauhoja, kuituja, sekoitusastiat, vettä, harkkomuotti, ritilä harkkojen kuivattamista varten. Luonnonsavi kannattaa kerätä syksyllä, kuivattaa talven ja käyttää vasta keväällä. Savena käytetään pohjasavea, joka on puhdasta ja tiivistä. Jalotuksen saviharkkotyöpajassa käytimme valmista savijauhoa. Harkoissa käytetään lisäksi erilaisia kuituja, kuten ruokoja, hamppukuituja, biohiiltä tai vaikka lantaa. Kuidut tekevät harkoista ilmavia ja eristäviä. Kuitujen tulee olla kuivia.
Saviharkon tekovaiheet
1. Savijauhosta ja vedestä sekoitetaan liete. Lietteen viskositeetti eli sitkaus voi vaihdella käyttötarkoituksen mukaan. Kuvassa viskositeettitesti: otetaan desilitra savilietettä, kaadetaan tasaiselle pinnalle ja katsotaan, kuinka iso lätäkkö siitä muodostuu.
2. Lietteeseen sekoitetaan kuituja hyvin ja jätetään tekeytymään. Sekoitussuhde katsotaan siten, että massasta tulee puristeltava – puristettaessa lietettä ei ilmesty sormien välistä. Harkko halutaan ilmavaksi, joten lietettä ei lotrata.
3. Tekeytynyt massa painellaan muottiin. Muotteja voi valmistaa itse vesivanerista. Muottiin suihkutetaan vettä, jotta massa ei tartu kiinni, ja sitten savimassaa painellaan muotin täydeltä.
4. Valmis harkko jätetään kuivumaan mahdollisimman lämpimään ja kuivaan ilmaan - ei kuitenkaan auringonvaloon, jotta harkko ei halkeile. Saviharkon kuivumusaika riippuu ilman lämpötilasta ja kosteudesta.
Lue lisää savirakentamisesta Saviyhdistyksen sivuilta.